Kezdőlap
Kapcsolatfelvétel
Oldaltérkép
Könyvtárunkról
Hírek, Újdonságok
Katalógus
Elérhetőségünk
Szolgáltatásaink
Kép és videó galéria
Olvasói fórum
Tudásexpó-Expressz
Kapcsolatfelvétel
Nyitvatartás
Szombathelyi SIKER Könyvtár
2022. szeptember. 28.
Névnap: Vencel


Hírlevél
Név:
E-mail:
Leiratkozás
Szavazás
Meg van elégedve rendezvényeinkkel?
Igen
Általában igen
Egyáltalán nem
www.ysolutions.hu
www.nfu.hu
A honlap a TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0031 azonosító számú pályázat támogatásával valósult meg.

Olvasóinktól kaptuk 2018. 07. 25./2.

CARRÉRE D'ENCAUSSE, HELÉNE: II. Katalin

II. Frigyes porosz király a leendő III. Péter cárt holmi jelentéktelen nővel vélte összeboronálni önnön befolyása növelésének reményében, amikor Anhalt-Zerbst hercegkisasszonyt adatta hozzá nőül, de kínos meglepetés érte. Az ifjú feleség nem sokáig eresztette búnak a fejét vajmi kevéssé vonzó férje mellett, szeretőkkel és a tejhatalom megszerzésével vigasztalódott. S nem érte be fogadott hazája fennhatóságával, az európai nagypolitikában is babérokra tört. Az európai uralkodók körében ezzel nem aratott osztatlan lelkesedést: XV. Lajos például szívből kívánta, hogy a bitorló bukjon el. Erre azonban hiába várt; az egyetemes kultúrában a franciás műveltségű Katalin éppen a francia kapcsolat révén vált legendássá, az utókor szemében mindenekelőtt a felvilágosodás évszázadának filozófusai iránt tanúsított érdeklődése és jóindulata szépíti egyéb viselt dolgait. Élete alkonyán a francia forradalom viszont ádáz dühre ragadta a hiúságát egykor legyezgető filozófusok ellen, s kegyetlenül elbánt azokkal, akik efféle eszmékre éppen az ő révén váltak fogékonnyá. Helène Carrère d'Encausse, a neves francia történész Katalin pályájának minden mozzanatára kitér. Bemutatja sokszínű személyiségét: a törvényhozó gyűlést összehívó, majd visszatáncoló reformert, Pugacsov lázadásának irgalmatlan leverőjét, az Oroszország befolyását meghatványozó hódítót, az orosz oktatásügy előmozdítóját, a vallási türelem, az egyéni vállalkozás útjának egyengetőjét - aki elvben ellenzi a jobbágysort, de jobbágyok tízezreit adományozza jutalmul híveinek -, az orosz irodalom tizenkilencedik századi fénykorának előkészítőjét, aki maga is bőséggel ír pamfletet, színdarabot, s nem mellékesen fordít és fordíttat, meg persze a nőt, az anyát, a nagyanyát. S felvillantja környezetének jeles alakjait, Poniatowski Szaniszlót, aki az ifjú trónörökösné rajongó szeretőjeként lép színre, s utóbb mint Lengyelország utolsó, dicstelen királya kerül süllyesztőbe, a minden hájjal megkent Panyin grófot, a legfőbb kegyenceket, a csélcsap Orlovot és a duhaj látnok Patyomkint, Pált, a kétes származású, ám apjához való hasonlatossága okán gyűlölt fiút, aki mégiscsak trónra kerül, és példátlan temetést rendez szüleinek - a leányági örökösödés eltörlésével pedig megássa a Romanovok majdani sírját is.

 

VERHULST, DIMITRI: Problemszki Szálloda

"Ezzel aztán el is úszik minden reményed, mert miért is kapnál két törött lábbal menedéket, ha van, aki még hárommal sem kap." Bipul Masli, az Afrikából érkezett fényképész egy belgiumi menekültszálláson tengeti életét, s miközben a reménykedve, mégis rettegve várt ajánlott leveleket lesi, a brüsszeli bürokraták első, második, majd harmadik döntését sorsáról, menekülttársai legtöbbször már komikumba hajló nyomorával igyekszik szórakoztatni magát. Ott van például szobatársa, Igor, az izomagyú ukrán, aki napi három órát magolja a francia igeragozást, hogy felvegyék az idegenlégióba... Maqsood, akinek arcát ugyan puskatusnyomok barázdálják, mégis biztos benne, hogy egy csinos flamand menyecske egy csapásra elintézi majd állampolgárságát... Ifeanyi, aki afrikai szamaragolási technikájával igyekszik boldogulni a belga biciklis létben... Mi történik a konténerekben, kamionokban vagy kisbuszrakterekben egy vámvizsgálat alkalmával megtalált reszkető menekültekkel? Hogyan élnek a szögesdrót mögött ezek a hazájukat lehetetlen körülmények között elhagyó emberek? Mi sül ki abból, ha néhány négyzetméteren megannyi kultúra és kulturálatlanság, vallás és vallástalanság kerül össze? Dimitri Verhulst az arendonki menekültközpont lakóiról írta meg dokumenturegényét, amelyben a feketénél is feketébb humorral ábrázolja ezeknek a szerencsétlen, két haza között rekedt embereknek a sorsát. Dimitri Verhulst (1972) belga író, újságíró. A Problemszki Szálloda második regénye, amely eddig kilenc országban jelent meg.

 

Képtalálat a következőre: „égből pottyantak loriga”LORIGA, RAY: Égből pottyantak

"Talán van Isten, csak éppen nem olyan hatékony, mint mondják. Talán egy kicsit ügyetlen, vagy egy kicsit szórakozott, vagy egy kicsit hülye." "Ha az ember bátyja megöl valakit, az elég kemény", mondja a történet narrátora, aki az anyjával együtt valóságos médiasztár lett, miután a testvére lelőtt egy biztonsági őrt. Hogy miért? Mert talált egy pisztolyt, amelyben ráadásul három golyó is volt, és a biztonsági őr ok nélkül szemétkedni kezdett vele. Aztán beugrott egy kocsiba, amelyben hátul egy fiatal lány ült... és vele együtt elhajtott. S miközben őt a rendőrség üldözi, az öccsét és az anyját a tévések meg az újságírók: ez az új nagy sztori - ráadásul a gyilkos fiú gyönyörű, mint ahogy az anyja is, akinek egy magazin még azt is felajánlja, hogy meztelen képeket közölne róla. A fiú - már a lány nélkül, akivel elvesztette a szüzességét, s akibe talán bele is szeretett - végül egy tengerparti strandon találja magát. S körben mindenütt rendőrök... Ray Loriga 1967-ben született Madridban. Prózaíró, filmforgatókönyv-író és filmrendező. 1992-ben jelent meg első regénye - s attól kezdve egy új nemzedék kultikus írója lett. Az 1995-ben megjelent Égből pottyantak már a nemzetközi sikert is meghozta Loriga, az író és filmrendező számára: a kisregényből 1997-ben La pistola de mi hermano (A bátyám pisztolya) címmel forgatott filmet.

 

Képtalálat a következőre: „chopra merlin és artúr király”CHOPRA, DEEPAK: A nagy mágus tanításai a Grálról és az alkímiáról

A Merlin és Artúr király húsz szellemi leckét kínál az életét megújítani kívánó olvasónak. Olyan életre tanít, melyet mindannyian áhítunk, de nem találjuk a hozzá vezető utat. A leckéket követve, a boldogságról és a sikerről alkotott korábbi elképzeléseinket gyökeresen át kell alakítanunk.
Az énünk által meghatározott, küzdelmekkel teli élet nyűgeit elhagyva, szabadabb világba érkezünk, melyben a csodának is helye van.
Deepak Chopra könyvei milliós példányszámban jelennek meg Amerikában.

 

«« « 2 / 3 oldal » »»


SZOMBATHELYI SIKER KÖNYVTÁR ALAPÍTVÁNY
E-mail: siker@vk-szombathely2.bibl.hu
 
 
 
Beállítás kezdőlapként | Hozzáadás a kedvencekhez | Ajánlás e-mailben | Szerzői jogok
Copyright © 2006-2011. SZOMBATHELYI SIKER Könyvtár. All rights reserved.